Wat is impregneermiddel precies?

Posted by | januari 28, 2014 | Geen categorie | No Comments
Impregneermiddel

Wanneer je gaat kijken naar de branddriehoek dan zie je dat vuur drie dingen nodig heeft, namelijk; zuurstof, een brandstof en een bepaalde temperatuur. Wat gebeurt er wanneer je een van deze drie wegneemt?

Impregneermiddel

Dan ontstaat er geen brand. Dat is kort gezegd wat een impregneermiddel doet en zegt ook vrij veel over wat impregneermiddel is. Want dat is kort gezegd gewoon een middel om te voorkomen dat er brand ontstaat of om de brand te vertragen.

Hoe voorkomt impregneermiddel brand?

Het impregneermiddel zorgt ervoor dat de brand zich anders zal ontwikkelen, de temperatuur wordt door het impregneermiddel omlaag gebracht, er komen onschadelijke gassen vrij die ervoor zorgen dat de zuurstof niet bij het vuur kan komen en de brandstof wordt door het impregneermiddel omgezet in onbrandbare koolstofverbindingen. Dat is simpel? Ja het klinkt altijd simpeler dan het in werkelijkheid is, maar het is echt zo, het impregneermiddel zorgt er door die drie stappen voor dat er geen brand kan ontstaan.

Met name tijdens de feestdagen is het een goed plan om te gaan kijken of je je kerstboom en kerstversiering niet moet gaan voorzien van een laagje impregneer middel, als het zo goed en zo snel werkt? Het zou toch wel enorm zonde zijn dat juist in deze periode van het jaar de kerstboom in een onbewaakt moment vlam vat en binnen drie minuten het hele huis in lichterlaaie kan zetten met alle schade van dien als gevolg en dan heb je nog enorm veel geluk als iedereen het pand uit kunt krijgen voordat de rookontwikkeling dusdanig ernstig is dat je je eigen leven in gevaar brengt om naar binnen te gaan. Materiele schade kan je vervangen, mensen en dieren niet.

Waar kan je een impregneermiddel allemaal voor gebruiken

Je kunt tegenwoordig bijna alles impregneren, of je nu je gordijnen wilt impregneren, je houten veranda of je rieten dak. Voor vrijwel alle soorten materialen zijn er brandwerende of vertragende materialen als ze de brand niet gewoon per direct doven. Dus je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het laten impregneren. Je zou zelfs je douchescherm kunnen laten impregneren als je dit een goed idee vindt. Nu hangt deze over het algemeen (zou ik toch denken) in je douche en is de kans op brand daar toch minder groot aanwezig dan elders in huis. Tenzij je uiteraard een bad hebt en graag met kaarsjes aan in bad in slaap valt bijvoorbeeld. (Vooral je handdoeken niet naast de kaars laten liggen!)

Maar ook buiten; je kunt je schuur brandwerend (laten) impregneren of je parasol, je kunt werkelijk bijna alles brandveilig laten maken. En het is ook van groot belang dat dit met bepaalde voorwerpen die een verhoogd risico vormen gebeurt. Op die manier kan je veel leed voorkomen en het is maar een kleine moeite opzoeken welk impregneermiddel je nodig hebt, het juiste middel bestellen, de instructies opvolgen en na aanleiding van die instructies je spullen veilig maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.