Schuimblussers – Wat zijn de voordelen van blussen met schuim?

schuimblusser-in-actie

Brand, daar wordt niemand vrolijk van; zorg er dan ook voor dat je altijd een blusmiddel in de buurt hebt. Wanneer we gaan kijken naar effectiviteit is blussen met schuim een van de snelste manieren om een huis tuin en keukenbrandje te kunnen blussen. Maar ook in andere gevallen zal blijken dat schuim een zeer effectief middel is in de strijd tegen het vuur.

Wanneer je gaat kijken naar de blusmiddelen die te verkrijgen zijn, is blussen met een schuimblusser een van de meest effectieve manieren om een vuur te doven. Het schuim zal per direct de zuurstoftoevoer wegnemen door middel van een schuimlaag gesproeid over de brandhaard, waardoor de brand zeer snel (zo niet per direct gedoofd) zal worden. Schuimblussers zijn geschikt voor het doven van vaste stoffen en vloeistofbranden. Dus voor de A en B categorie.

Wat zijn de voordelen van blussen met schuim?

– Je kan er vaste stoffen en vloeistoffen mee doven.
– Het werkt snel
– Er zijn vrij weinig nadelen/ mogelijkheden tot nevenschade

Het voordeel dat je er zowel vaste stoffen als vloeistoffen mee kunt doven is in bijvoorbeeld een schuur of werkplaats van groot belang. Je hebt in zo een geval niets aan een haspel die aan de muur hangt maar meer aan een brandblusser die zowel vloeistoffen als vaste stoffen kan doven. Let echter wel op! De meeste schuimblussers worden gemaakt op een basis van proteïnen, alcohol breekt proteïne af.

schuimblusser-redt-autoWie een plus een optelt in deze zal beseffen dat het dus in bepaalde gevallen of bedrijfssituaties niet handig is om een schuimblusser te gebruiken. Echter, zijn er een aantal schuimblussers die wel geschikt zijn om alcohol te kunnen blussen, maar deze zijn ernstig belastend voor het milieu en om die reden is het wellicht een goed idee om verder te kijken naar andere geschikte middelen om te kunnen blussen indien er nood is aan iets wat alcohol kan blussen.

En wie een vaste brand moet doven zal al snel het voordeel ondervinden van schuim; schuim blijft plakken aan het oppervlakte waardoor je bij het blussen van een vaste stof het vuur eerder onder controle zal hebben en effectiever kunt werken.

Er zitten echter ook nog enkele nadelen aan schuimblussers, ze kunnen niet tegen vorst dus zorg ervoor dat je schuimblussers op een plek staan waar de temperatuur ruim boven de nul graden blijft. Het schuim is corrosie bevorderend, dit kan nevenschade zijn wanneer je de blusser gebruikt hebt en hier kan op de langere termijn schade aan ondervonden worden.

Ook bestaat er bij het blussen met schuim altijd gevaar voor de geleiding van elektriciteit, en kan er in sommige gevallen beter gekozen worden voor een ander blusmiddel wanneer er geblust moet worden in een omgeving waar veel bedrading loopt.

Hoe werkt een schuimblusser?

Een schuimblusser werkt met water en SVM (schuim vormend middel), door wenteling in de sproeikop door middel van schoepen vormt het schuim zich na blootstelling aan de buitenlucht. De inhoud van een brandblusser met schuim is 6 of 9 liter, wat wanneer het enkel water zou zijn zonder SVM geen fatsoenlijke brand zou kunnen blussen.

De combinatie water met SVM en de buitenlucht maakt van deze brandblusser een bijzonder effectieve manier om de brandhaard te kunnen doven. Hierdoor is de schuimblusser een van de meest verkochte middelen in de strijd tegen het vuur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.