Schuimblussers & de meest gestelde vragen

schuimblusser

Schuimblussers, ook wel sproei schuimblussers zijn geschikt voor branden in de klasse A en B, dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor brandjes waarin hout of papier (A) betrokken is, maar ook verf of benzine (B). Ook is deze blusser geschikt om frituurbranden te blussen.

Je moet hier wel denken de frituurpan die je thuis hebt staan, voor de grotere frituren (denk aan professioneel frituren in een cafetaria of iets dergelijks) zal je toch een F blusser nodig hebben. De schuimblusser is een uitermate geschikt blusmiddel om te gebruiken in kantoren en in huis omdat deze vrijwel geen nevenschade veroorzaakt en geen elektriciteit geleidt.

Mede door het grote bereik van een schuimblusser is deze ook zeer geschikt voor mensen die geen training gehad hebben met brandblussers. En omdat het schuim biologisch afbreekbaar is, veroorzaakt deze geen schade aan het milieu en kan de blusser zonder problemen gebruikt worden in gebouwen waar zich kinderen of dieren bevinden zonder dat er meteen ernstige gevolgen kunnen zijn wanneer deze hier onbedoeld mee in aanraking komen, al is het voorkomen beter dan genezen.

Wat kan je allemaal blussen met een schuimblusser?

Naast de net genoemde hout en papier die onder de A categorie vallen, kun je hier ook nog textielen en verpakkingsmaterialen aan toevoegen. Dit zijn allemaal vaste stoffen die niet smelten met als kenmerk gloed en vlammen. Naast de schuimblusser zijn de A brandjes ook te blussen met een ABC poeder blusser en met water.

Verf en benzine vallen onder de B categorie, hier aan toe te voegen zijn nog was, vet, kunststof, olie en oplosmiddel. Dit zijn allemaal vloeistoffen of stoffen die smelten met als kenmerk vlammen. Naast dat deze te blussen zijn met een schuimblusser kan je deze ook blussen met een CO2 blusser of de ABC poederblusser.

Veroorzaakt de schuimblusser schade aan mijn eigendommen?

De schuimblusser staat bekend om het feit dat deze zo weinig nevenschade geeft, dat wil inderdaad niet zeggen dat er totaal geen schade kan ontstaan door het gebruik van deze blusser. Het schuim kan echter wel corrosie bevorderen; koper kan hierdoor groen uitslaan en andere metalen kunnen gaan roesten. Uiteraard wanneer het schuim nadat de brand geblust is niet goed wordt opgeruimd is er kans op meer schade maar dit is het enige neveneffect wat bekend is van de schuimblusser en niet eens in alle gevallen plaats vindt.

Zijn er nog meer dingen die ik moet weten over een schuimblusser?

Ja, de meest schuimblussers zijn niet vorstbestendig; dit houdt in dat je ze ten alle tijden ergens moet bewaren waar het 100% zeker niet gaat vriezen, anders kan je deze meteen weer wegdoen.

Schuimblussers zijn in verhouding met poederblussers wat duurder, maar ze zijn veel gebruikersvriendelijker, dus doe je huisraad en vooral al je elektronica een plezier en houd het bij een schuimblusser.

Je kunt al een schuimblusser aanschaffen met een inhoud van 2 liter, dit klinkt als weinig maar voor een klein huis tuin en keukenbrandje kan je beter een kleine blusser gebruiken en deze goed leegspuiten dan dat je een grote blusser hebt die je maar half of minder gebruikt. Dit is op de langere termijn duurder omdat na gebruik deze bij laten vullen wel eens duurder uit kan pakken dan een nieuwe aanschaffen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.