De beste auto brandblusser? Een schuimblusser!

Posted by | september 09, 2016 | Geen categorie | No Comments
Auto schuimblusser

Zodra het om brandveiligheid voor in auto’s gaat, bestaan er nog een hoop vragen. Wat voor brandblusser heb ik nu echt nodig? Moet de brandblusser vorstvrij zijn? En de belangrijkste vraag: Is zo’n brandblusser nu wel verplicht?

Het antwoord voor de beste brandblusser in een auto/bestelbus is vrij simpel: Een schuimblusser. Maar waarom dan precies een schuimblusser en geen poederblusser (Terwijl deze een veel grotere bluscapaciteit heeft)? Schuimblussers zijn zeer effectief tegen een beginnende autobrand. De dekkende schuimlaag zorgt ervoor dat de brandhaard goed wordt dichtgemaakt. Omdat het een speciaal blusschuim betreft laat deze geen nevenschade achter en kan daarom alsnog uw auto redden. Een poederblusser laat door de poederwolk een speciaal bluszout achter dat kan gaan zitten vreten aan de elektronica van de auto. Uw auto zal hierdoor niet meer goed kunnen functioneren. Uiteraard snappen we dat als er een brand uitbreekt de kans op een volledige autobrand erg groot is, toch bestaan er kleine brandjes die verholpen kunnen worden. Het is daarom extra fijn om te weten dat de schuimblusser geen extra en onnodige reparatiekosten met zich mee brengen na het blussen. Ook wij weten dat een brandblusser vaak groot en lomp is. U hoeft daarom ook geen 6 of 9 liter schuimblusser aan te schaffen. Een 2 liter sproeischuimblusser is meer dan voldoende en zal weinig ruimte in beslag nemen. De kans is namelijk groot dat u de blusser gaat plaatsen onder uw stoel, in de kofferbak of onder de passasiergs kant. U kunt van ons aannnemen dat een (sproei)schuimblusser van 2 liter meer dan prima is!

Of de schuimblusser vorstvrij moet zijn is vaak een keuze die u zelf kunt maken. Staat de auto in een garage? Dan is een vorstvrije schuimblusser niet echt nodig. Staat de auto op een plaats waar het in de winter onder de 0 graden kan worden? In dat geval zou een vorstvrije schuimblusser het meest geschikt zijn. Misschien bent u wel een reiziger en maakt u graag trips naar bestemmingen waar het vaak sneeuwt/vriest. Een vorstvrije schuimblusser kan u daar extra goed bij helpen! Zodra u meer wilt weten over de effecten van een vorstvrije schuimblusser raden wij u aan contact op te nemen met een erkend officieel REOB bedrijf. Een poederblusser is standaard vorstvrij maar laat veel schade achter zoals is beschreven in de alinea hierboven.

Allemaal leuk een aardig deze tips maar ik hoor u denken: Is zo’n auto schuimblusser wel verplicht? Ja & nee. Om de afweging te maken of een blusser verplicht is hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld:

  • Gebruikt u de auto brandblusser voor particulier of zakelijk gebruik?
    Zodra u een brandblusser voor particulier gaat gebruiken is het tot op heden niet verplicht.  Voor bedrijfswagens gelden er andere regels, daar moet een schuimblusser van minimaal 2 liter/kilo verplicht in uw auto zitten. Het kan namelijk voorkomen dat bij een inspectie er gecontroleerd gaat worden op de aanwezigheid van brandblussers. Laat u hier goed over informeren en vraag desnoods aan uw keuringsintantie wat benodigd is.
  • Reist u vaak naar het buitenland?
    Zodra u naar het buitenland gaat waar andere veiligheids regels gelden dan in Nederland, kan het zijn dat daar andere wetten zijn voorgeschreven. Zo is het in de volgende landen verplicht minimaal 1 brandblusser in uw auto te hebben: België (Behalve als u een auto bestuurd in België met een Nederlands kenteken), Griekenland, Polen & Turkije.
  • Bent u bewust van uw veiligheid?
    Als u een veiligheids bewust persoon bent kan een auto brandblusser erg fijn zijn. Het geeft u een veiliger gevoel en u kan snel schakelen in geval van brand. Echter bent u als particulier nooit verplicht!

Uiteraard kan het zijn dat u na het lezen een hoop vragen heeft over een speciale auto brandblusser. Neem in dat geval contact op met ons of een erkende REOB (web)winkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.