Het verschil tussen een poederblusser en schuimblusser

We willen allemaal ons huis of bedrijfspand zo goed mogelijk beschermen, tegen inbraak en door middel van brandbestrijdingsmiddelen ook tegen brand. Om nog een keer te kunnen bekijken of je nu een poeder- of een schuimblusser aan wilt schaffen voor in huis of je bedrijf, zal ik hieronder nog een keer uitleggen wat de belangrijkste verschillen, voor- en nadelen zijn, zodat je de juiste blusapparatuur kunt aanschaffen.

Schuimblusser

De schuimblusser kan gebruikt worden om A en B branden mee te blussen; dat wil zeggen dat hij alleen niet voldoet om gasbranden mee te blussen, maar verder hetzelfde blussende vermogen heeft als zijn boertje de poederblusser. Hiermee is de schuimblusser iets minder veelzijdig in gebruik maar waarom wordt deze blusser dan toch meer gebruikt? Het antwoord is simpel; deze blusser veroorzaakt veel minder nevenschade.

Er wordt aangeraden om in huis, op kantoor of zelfs in de auto een schuimblusser te hebben omdat deze met zijn snelle en veilige werking de meeste branden snel kan blussen. En iedereen (ervaren of onervaren, kind of volwassene) kan blussen met schuim, dus het is naast dat het ook nog eens bijzonder effectief is ook nog eens een gemakkelijk middel om mee te blussen.

Een schuimblusser blust met water en een blusstof, deze vormen een schuim wat een reinigende, verkoelende werking heeft en absoluut niet schadelijk is voor het milieu. Dus ook niet voor de personen die aan het blussen zijn. Het schuim veroorzaakt weinig tot geen nevenschade, het enige wat door het schuim kan gebeuren is dat corrosie vroeger/sneller optreedt. Maar je kunt veilig blussen in de buurt van elektronica, want schuim geleidt niet.

Nadeel van een schuimblusser is wel dat veel soorten niet vorstbestendig zijn, wanneer je de blusser dus in een ruimte wilt hebben staan waar het mogelijk kan vriezen zorg dan dat je een vorstbestendige aanschaft zodat je niet alsnog voor nare verrassingen komt te staan indien je de blusser onverwacht wel nodig hebt.

Poederblusser

De poederblusser is geschikt voor A,B en C branden. Dit wil zeggen dat je deze kunt gebruiken op brandjes met vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Naast dat poeder veelzijdig is in het gebruik, is het ook voordelig in aanschaf, maar er zijn een aantal dingen aan de poederblusser waar je beter op voorhand even bij stil kunt staan.

Poederblussers kunnen gaan klonteren wanneer de bussen verouderen of de bussen in een omgeving staan die vaak en veelvuldig trilt. Om te voorkomen dat de bussen gaan klonteren en de inhoud onbruikbaar wordt, kan je ze een keer per maand voor een 30 seconden keren, dus rustig draaien zodat de inhoud weer mengt.

Voordeel van een poederblusser is wel dat je in tegenstelling tot veel andere blusmiddelen je deze rechtstreeks op de brandhaard kunt richten, maar het allergrootste nadeel van poederblusser is toch wel de nevenschade. De inhoud van een poederblusser bestaat uit chemicaliën die uiteindelijk zout vormen, zout trekt vocht aan en voilà; het leed is geschied. Poeder gaat namelijk overal tussen zitten, en in sommige gevallen zullen de storingen aan apparaten en voertuigen pas na maanden optreden omdat het dan pas doorgedrongen is tot diep in het apparaat of mechanisme.

In België zijn poederblussers in auto’s verplicht, wat geen slecht iets is al hoef je als buitenlander op bijvoorbeeld doorreis niet aan deze eis te voldoen. Maar wanneer je in acht neemt dat de gemiddelde brandblusser die in een auto ligt, het vermogen heeft om enkele seconden te blussen? Heb je in veel gevallen meerdere blussers nodig wanneer je een grotere (auto)brand hebt.

En houd er ten alle tijden rekening mee dat de verzekering in veel gevallen schade door het gebruik van een blusmiddel niet dekt. Conclusie: poeder is het meest effectieve middel om te blussen maar zal in veel gevallen niet gebruikt worden door de nevenschade.

Toegepaste brandklassen voor schuimblussers

vaste, niet smeltende stoffen zoals
Papier, hout, textiel en verpakkings – materiaal
vloeistoffen en smeltende vaste stoffen zoals
Oplosmiddelen, olie, benzine, was, vet en kunststoffen

 

Pim de Brandblusserman:

View Comments (0)