Voor bewoners van een appartementencomplex kan de brandbeveiliging nog wel eens een grote vraagteken zijn. Welke middelen zijn er? Worden deze onderhouden? Wat is verplicht en wat moet ik doen als ik op de (1-na) bovenste verdieping woon? Schuimblusser.nl geeft het antwoord en zal u de juiste brandblusmiddelen aanraden!
Tijdens de algemene Vereniging van Eigenaren leden vergadering komt er een belangrijk punt naar voren: Brandbeveiliging. Hoe is het daarmee gesteld en wat gaat er aan gedaan worden. In de meeste VvE’s is brandbeveiliging veiligheidspunt nummer 1. Of het nu om nieuwbouw gaat of een wat ouder appartement, elke huis moet beschermd zijn tegen brand. De bekendste brandbeveiliging in appartementencomplexen en flats zijn de droge-stijgleidingen of droge-blusleidingen.
Droge-stijgleidingen
Droge-stijgleidingen zijn de rode bekende lange pijplijnen die tot aan de top van het appartementencomplex lopen. Op elke verdieping zit er een aansluitstuk om snel en gemakkelijk water omhoog te pompen. Waarvoor dienen deze nu? Heel simpel: Zodra er brand uitbreekt op de bovenste verdieping is het van belang dat er z.s.m. water wordt gepompt om de brandweer te voorzien van water. Zodra de brandweer dit moet gaan doen middels brandslangen kan dit een enorm tijdrovende klus zijn. En zeker wanneer er op 5 of 6 hoog brand is! Deze moet zo snel mogelijk geblust worden. Laat droge-stijgleidingen zeer goed onderhouden om eventuele fiasco’s tijdens een brand te voorkomen. Woont u bijvoorbeeld op een galerijflat en is uw deur pal tegenover het aansluitstuk van een droge-stijlleiding? Haal er af en toe een doekje overheen om hem zo schoon mogelijk te houden! Droge-stijgleidingen moeten volgens de volgende keuringstermijnen worden onderhouden:
1x per jaar: Kranen controleren op elke verdieping
1x per 5 jaar: De volledige leiding moet afgeperst worden.
Bespreek dit goed met de VvE om brandbeveiliging op zo”n hoog mogelijk niveau te houden!
Meer info over droge-stijgleidingen of wilt u een offerte? Bekijk dan eens www.droge-stijgleidingen.nl
Blusmiddelen
Er zijn verschillende soorten appartementencomplexen: Galerijflat, portiekflat of een torengebouw. Ieder heeft zijn eigen brandblusmiddelen nodig. Een beknopte samenvatting van de brandblussers die nodig zijn in ieder appartementencompex.
- Galerijflat – 2x sproeischuimblusser 6 liter aan weerszijde van de gallerij. (LET OP! Is er een gedeelte op de gallerij ‘open’, let er dan goed op of de schuimblusser vorstvrij is.)
- Portiekflat – Op elke verdieping tussen de 2 woningen 1 sproeischuimblusser van 6 liter
- Torenflat – Ligt volledig aan de grote van het torenflat. Vaak worden er 2 sproeischuimblussers van 6 liter opgehangen naast de ingang van de lift. Dit omdat de lift vaak als een centraal punt wordt gezien in een torenflat.
Net als bij bedrijven horen brandblusmiddelen jaarlijkse gekeurd te worden. Laat de VvE contact opnemen met een erkend en gecertificeerd REOB bedrijf om de keuring in een zo goed mogelijk stadium te laten verlopen!
VvE’s zijn er in verschillende vormen die ieder zijn eigen agendapunten heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld erg actieve VvE’s die ervoor zorgen dat hun appartementencomplex er goed en verzorgd uitziet middels een meerjarenplan, maar er zijn ook VvE’s die juist weinig tot niks doen. Zeker voor deze mensen kan het onderwerp brandbeveiliging erg benauwd worden. Ga hierover in gesprek met de beheerder en vraag hoe het is geregeld met de brandpreventie.
Ook voor deze VvE’s wil schuimblusser.nl in samenwerking met Brandblusser XL u actieve contact/servicepunt worden. Neem daarom gerust contact op!