Blusmiddelen

Blusmiddelen is een ruim begrip, hieronder kan je namelijk ook een blusdeken opnemen. En wie preventief na gaat denken, zou zelfs een brandmelder een preventief blusmiddel kunnen noemen. Hierdoor wordt je immers gealarmeerd dat er brand is zodat je kunt gaan blussen. Maar dat is wel redelijk vergezocht.

Onder de meest voor de hand liggende blusmiddelen rekenen we de A,B,C,D en F blusmiddelen. Deze hebben allemaal punten waarop ze beter presteren van een van de andere blusmiddelen maar er zijn altijd voor en nadelen aan blusmiddelen te vinden, waardoor het soms handig is of zaak is om een ander blusmiddel te gebruiken.

Water

Water is een goedkoop blusmiddel, indien de waterdruk niet wegvalt is er altijd voldoende van aanwezig om een brand te kunnen blussen. Nadelen zijn dat water bevriest en dat het elektriciteit geleidt. En dan hebben we het nog niet over waterschade die veroorzaakt kan worden. Water is alleen geschikt om vaste stoffen mee te blussen.

Schuim

Schuim is geschikt om vaste stoffen en vloeistoffen mee te blussen. Voordelen van schuim als blusmiddel zijn dat het goed doordringt op de brand en vrij weinig nevenschade aan zal richten. Nadeel is echter dat schuim wel elektrisch geleidend kan zijn.

CO2

CO2 ook koolstofdioxide of koolzuursneeuw genoemd, is een blusmiddel dat geen  nevenschade veroorzaakt en niet elektrisch geleidend is. CO2 is geschikt om vloeistoffen mee te blussen. Nadelen van blussen met CO2 is dat je goed op moet letten hoe je de blusser gebruikt in verband met mogelijke brandwonden omdat het zo koud is, het is niet geschikt om branden die gloeien mee te doven en zeer lastig om te gebruiken buitenshuis. Naast als deze nadelen heeft het ook nog eens een klein bereik waardoor je dicht bij de vuurhaard moet komen om deze te kunnen blussen.

Poeder

Poeder is van alle bovengenoemde blusmiddelen het meest divers, je kan het voor vrijwel alle soorten branden gebruiken, vaste-, vloeistof- en gasbranden. Daarnaast is het ook nog eens vorstbestendig en is het niet gevaarlijk voor de gebruiker. Nadelen van poeder zijn echter dat het veel nevenschade veroorzaakt, tijdens het gebruik van een poederblusser is het zicht slecht en poeder koelt zelf niet waardoor de hitte goed voelbaar blijft.

Branddeken

Een branddeken of blusdeken is gemaakt van een onbrandbaar of slecht brandbaar materiaal vaak gecoat met een brandwerend middel. De deken wordt gebruikt om de brandhaard mee af te dekken. Denk hierbij aan een brandende pan of kleding die in de brand staat. De deken heeft verder geen blussende capaciteiten buiten dat deze de zuurstof van de vuurhaard wegneemt. Het is dan ook zaak om deze goed om de pan heen te gooien of goed om iemand heen te slaan.

Overige

Voor de D en F branden zijn aparte blussers op de markt die specifiek geschikt zijn om metalen of vet te kunnen blussen. De D blusser is ook een blusser op basis van poeder (zogenoemde ABCD blussers) en de F blusser bevat een soort schuim. Dit schuim is niet te vergelijken met de AB blusser omdat deze alleen geschikt is om vetten mee te doven.

Hoe zie je het verschil

Buiten dat je een branddeken vrij gemakkelijk kan onderscheiden van de andere blusmiddelen kan je op de blussers zelf aan de buitenkant zien om welke blusser het gaat. Niet alleen staan er pictogrammen op de blusser met letters om aan te geven voor welke brand deze geschikt zijn, maar ook de vormgeving is in bepaalde gevallen verschillend; een CO2 blusser is gemakkelijk te herkennen door de spuitmond die eraan zit bijvoorbeeld.

Welke is het meest geschikt voor particulier gebruik?

Dat is zonder twijfel de schuimblusser, gezien de poederblusser enorm veel schade kan aanrichten en in de meeste woningen een AB blusser voldoet, raden wij aan om een schuimblusser aan te schaffen, wanneer je een blusser aanschaft voor gebruik in en rondom huis.

Kevin:
Related Post